Lehetséges szövődmények

A terhességmegszakítás lehetséges szövődményei nagymértékben függenek a terhesség nagyságától, az alkalmazott módszertől, a műtétet végző orvos gyakorlatától és tapasztalatától, a terhes alapbetegségeitől, életkorától és korábbi terhességeinek számától. A terhességmegszakítás egy műtét, melynek igenis reális kockázatai vannak.

Korai lehetséges szövődmények

A terhességmegszakításnak lehetnek korai szövődményei, melyek közvetlenül a műtét alatt vagy utána jelentkeznek. Ilyen lehet a ritkán előforduló altatással összefüggő szövődmények, a méhnyak látható, esetleg azonnali ellátást igénylő sérülése, átlagosnál nagyobb arányú vérzés, a méh műszerek okozta sérülése (esetleg átlyukadása), kollapszus, sokk.

Különösen a többedszer terheseknél előfordul, hogy a méh fala egyenetlen, helyenként igen vékony és felpuhult. Így ritkán előfordulhat, hogy műtét közben a műszerrel áthatol az orvos a méh falán, ezzel sérülést okozva azon, illetve esetlegesen a környező szerveken. Ha a sérülés tompa eszközzel történt és a méh fundusán (fenekén), akkor elegendő lehet pár napos megfigyelés (kezdetben őrző szobán) antibiotikumos kezelés mellett, majd ha panaszmentes, utána otthonába távozhat.

Ha a sérülés a méh oldalán történt, vagy éles eszközzel, akkor hasi műtétet kell végezni Ez lehet laparoscópia vagy laparotómia a sérülés jellegétől, illetve a méh kiürítésének állapotától függően, mely során a sérüléseket ellátják és a vérzést megszüntetik. Lehetséges, hogy bélsérülés esetén sebész bevonásával ennek ellátására is sor kerül. Ebben az esetben körülbelül 1 hetet kell a kórházban tartózkodni. A méh mellső falának sérülésekor, ha az a méhnyakhoz van közel, különösen hátrahajló méh esetén sérülhet a közel elhelyezkedő húgyhólyag is, ekkor ennek elvarrása is bekövetkezhet.

Beavatkozás után jelentkező lázas állapot vagy bővebb vérzés hátterében állhat a méh nem teljes kiürítése, mikor is a beavatkozás során bizonyos magzatburok, lepényszövet vagy magzati elemek (reziduum) maradtak vissza a méhűrben.  Ebben az esetben ismételt kórházi felvételre lesz szükség és antibiotikumos, illetve méhösszehúzó kezelés mellett valószínűleg újabb műtétre kerül sor. Ennek során a méhűrt még egyszer kiürítik és áttapintják műszerekkel. Igen ritkán, de az anyai halálozás is előfordulhat a fenti szövődmények következtében.

Késői lehetséges szövődmények

Következő terhesség alatt megnő a spontán vetélés és a koraszülés veszélye. A méhnyak mechanikus tágítása károsíthatja a belső méhszáj körkörös kötőszövet-izom struktúráját, így előfordulhat, hogy a következő terhesség alatt a belső méhszáj nem tudja tartani a rá nehezedő súlyt és észrevétlenül (fájások és vérzés nélkül) megnyílhat. Gyakrabban fordulnak elő a következő terhesség alatt lepénytapadási rendellenességek, a magzat növekedési zavara, illetve a lepényleválás zavarai.

A műtétet követő napokban észlelt láz, alhasi fájdalom, ha a méh és a petevezető, illetve a petefészek gyulladásával jár együtt. Távlatilag annak hegesedésével is járhat, ami a petevezetők elzáródásához vezethet és ennek egyenes következménye lehet a meddőség. Előfordulhat, hogy műtét után károsodik a méhnyak egységes szerkezete. Ilyenkor a tátongó, berepedt, sebes méhszáj miatt a méhnyak nyák termelése fokozódni fog és gyakran jár a későbbiekben bővebb folyással, hüvelyi fertőzésekkel, közösülési fájdalommal és kontakt vérzéssel. Azonban ezen fenti lehetséges szövődményeket a mai korszerű eszközök, műtéti technikák és az orvosi szakértelem nagy gyakorlattal párosulva  minimálisra igyekszik csökkenteni.

Élettani panaszok műtét után

Beavatkozás után általában enyhe alhasi fájdalom jelentkezhet, mely akár több napig is eltarthat. Szakaszos vérzés napokon keresztül előfordulhat, de ha ez igen darabos, erősödik és menstruációnál erősebb vagy legyengíti az embert, akkor forduljon orvosához. Hőemelkedés is 37,4 Celsius fokig normális, de e felett, illetve ha tartósan jelentkezik, akkor kórosnak tekinthető. A komolyabb fent részletezett szövődmények elkerülése érdekében a műtét utáni panaszait vegye komolyan és időben keresse fel vele orvosát, mert korai szakban minden szövődmény eredményesebben kezelhető, mint elhanyagolt megkésett esetben.

A fentiek ismeretében érthető, hogy a a nem kívánt terhességet nem megszakítani, hanem megelőzni kell!