Terhességmegszakítás menete

 

Terhességmegszakítás a 12. terhességi hétig (11 hét+6 nap)

Terhességmegszakítás abban az esetben végezhető el, amennyiben:

– azt a terhes nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja

– a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved

– a terhesség bűncselekmény következménye

– az állapotos nő kérésére

Terhességmegszakítás előtt betegazonosító karszalagot helyeznek fel a szabályoknak megfelelően, mielőtt a beteget műtőbe szólítják. Megkérik a hólyagját ürítse ki, zuhanyozzon le, mert altatás után egy ideig nem fog tudni felkelni. Lehetőség szerint értéktárgyait hagyja otthon, ékszereit ne vigye a műtőbe és kivehető fogait távolítsa el. Általában intravénás érzéstelenítésben kerül sor a műtétre, fájdalommal nem jár és csak néhány percig tart. A műtétet végző orvos fertőtleníti a szeméremtestet és a hüvelyt, majd feltárja azt műszerek segítségével.

A méhszájat megfogja, ellenőrzi a nyakcsatorna és méhtest irányát és hosszát szondával. Aki már hüvelyi úton szült és nem volt ezt követően méhszájműtéte vagy császármetszése, annál a nyakcsatornát Hegar-féle tágító sorozat segítségével óvatosan fokozatosan kitágítják a terhesség nagyságának megfelelő méretig. A Hegar-féle tágítók fémből, újabban szintetikus műanyagból készült henger alakú pálcák. 4-24 mm-es átmérőjűek,  az egymást követő eszközök 0,5 mm különbséggel követik egymást.

Ezt követően vacuumszívóval kiürítik a méhet, majd curette-kanállal átpintják a méhüreget, hogy kiürült e teljesen, belfelszíne sima e. Majd a műszereket eltávolítják és ismételten kifertőtlenítik a hüvelyt. Műtét során méhösszehúzó gyógyszert is adnak vénásan (oxytocin). Műtét után egy műtősfiú, altatóorvos vagy asszisztensi kíséret mellett a beteget fekvőkocsival a kórterembe szállítja és az osztályos nővérnek adják át az ágy mellett.

A műtét röviden tehát a méhnyak tágításából és a méh tartalmának, a terhességnek a kiürítéséből áll vacuumaspiratio vagy curettage (méhkaparás) útján.

Amennyiben még nem szült hüvelyi úton, vagy császármetszéssel szült, illetve méhszájműtéte volt, melyet szikével végeztek és hegesedéssel gyógyult, abban az esetben a műtét előtti napon a méh nyakcsatornáját fájdalmatlanul és atraumatikusan kitágító laminária-pálcát helyeznek fel a méh ürege irányába úgy, hogy a pálca egyik vége a nyakcsatornán át a méhűr felé a belső méhszájon túl érjen.

Ezt másnap a műtét során eltávolítják, ellenőrzik épségét, a nyakcsatorna tágasságát. Amennyiben még szükséges, óvatosan, lassan a kellő tágasság eléréséig Hegar-tágítókat használnak, majd a műtét ettől a fázistól ugyanúgy folytatódik. A laminária pálcika 6-8 cm hosszúságú és 3-5 mm-es átmérőjű, mely olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, hogy erősen nedvszívó és felhelyezését követően 4-6 óra alatt 3-5 szoros vastagságúra képes tágulni. A lamináriákat készíthetik mesterséges anyagokból, illetve a laminária japonica ágaiból, mely egy hideg tengerekben növő fa.

A laminária előnyös tulajdonságai:

– a tágítás lassú, kíméletes, nem károsítja a méhnyak szerkezetét és zárófunkcióját
– nem okoz vérveszteséget
– nincsenek a szervezetre általános hatásai
– a sérülés, a méhátlyukadás veszélye a műtét alatt igen kicsi
– bár a műtét érzéstelenítésben történik, de lényegesen kisebb fájdalommal jár, mint a mechanikus tágítás

A műtét menete lényegében azonos, ha a terhesség méhen belül elhalt a 12. hét előtt (missed ab), azzal a különbséggel, hogy szövettani vizsgálatra kell küldeni az abortumot és a méhkaparékot, hasonlóan a genetikai javallat alapján történt terhességmegszakításokhoz.

Terhességmegszakítás középidős terhességben (13-24. terhességi hétig)

Ezeket a műtéteket csak megyei szintű kórházban vagy egyetemi klinikán lehet végezni. A 12. hetet maghaladó terhesség megszakítására kijelölt intézményeket a népjóléti miniszter rendeletben határozta meg. Ezek a műtétek rendszerint még a tapasztalt szakembert is próbára teszik. Ebben a terhességi korban a méh izomzata oxytocin iránt még érzéketlen, a nyakcsatornának azonban erősen ki kell tágulnia a nagyobb magzat vetéléséhez, hogy műszerrel be lehessen fejezni.

A terhesség nagyságától függően a méhszáj lamináriás előtágítása vagy prostaglandinos előérlelése, vagy mindkettő együttes használata után, másnap reggel oxytocinos infúzióval fájásokat keltenek. Bizonyos esetekben meggyorsítja a vetélés lezajlását a méhnyak katéterballonnal történő húzás alatti tágítása. Mindezek eredményeként gyakorlatilag a terhes spontán vetélését indukálják, ennek lezajlása után intravénás érzéstelenítésben méhűri ellenőrzést végeznek. Ennek során a méhűrben visszamaradt lepény és burokrészleteket eltávolítják tompa curette-kanállal, meggyőződve a méh teljes kiürüléséről.

Előfordul, hogy a vetélés nem zajlik le egy nap alatt, ekkor ezt a beavatkozási sort addig kell ismételni, amíg a terhes el nem vetéli a terhességét. Ebben az esetben mindenképpen antibiotikumot adnak az esetleges fertőzés kialakulásának megelőzésére és laborvizsgálatokkal monitorizálják a gyulladásos paramétereket.

Röviden tehát a műtét fázisai:

  • vetélés
  • gyógyszeres indukciója
  • nyakcsatorna kitágulása
  • oxytocinos infúzió hatására fájások keletkezése és a vetélés lezajlása
  • műszeres befejezés

Műtét után a beteg pár napot tölt még a kórházban, mely során méhösszehúzó injekciókat vagy cseppeket, antibiotikumot és nagyobb terhesség esetén, ha szükséges, akkor tejelapasztó gyógyszert kap.

A terhesség az előző bekezdésben leírt feltételek esetén a 18. hétig szakítható meg, ha a terhes nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen, illetve terhességét neki fel nem róható egészségi ok, ill. orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban vagy az egészségügyi intézmény, ill. valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége az előző bekezdésben foglalt időtartamot.

A terhesség a 20. hétig – a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hétig – szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínűsége az 50%-ot eléri.

A terhesség annak korától függetlenül szakítható meg a terhes nő életét veszélyeztető egészségi ok miatt vagy a magzaton a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség fennállása esetén.