Törvényi szabályozás

Terhességmegszakítás nem orvosi javallatra

A terhességmegszakításról részletesen az 1992. évi LXXIX törvény – A magzati élet védelméről, illetve a 32/1992 (XII.23.) NM végrehajtási rendelet rendelkezik (Népjóléti közlöny 1/1993).

A terhességet mindig szülész-nőgyógyász szakorvos állapítja meg (hüvelyi és ultrahang vizsgálattal, szükség esetén rákszűrés elvégzendő). A törvényi szabályozás értelmében a vizsgálati lelet birtokában a terhes nő, családi állapotától függetlenül, jogilag a férje vagy élettársa beleegyezése nélkül, a terhessége 12. hetéig (11 hét+6 nap) saját maga dönthet a terhesség megszakításáról („válsághelyzet”) vagy a továbbviseléséről.

A terhesség 13-18. hete között csak a törvényi szabályozás értelmében van lehetőség a terhesség megszakítására:

1. Ha a terhesség bűncselekmény következtében jött létre (erőszakos közösülés történt).

2. A terhes nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen.

3. A terhes nő a terhességét neki fel nem róható ok miatt nem ismerte fel korábban (elhúzódó ügyintézés valamelyik egészségügyi intézményben vagy valamilyen hatóságnál), orvosi diagnosztikus tévedés (járt vizsgálaton a terhessége alatt, de az orvos nem ismerte fel a terhességét).

4. Fiatalkorú terhes (18. életévét még nem töltötte be).

A terhesnek a Családvédelmi Szolgálatban dolgozó védőnőt kell megkeresnie a szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított vizsgálati lelettel, mely a terhesség tényét igazolja: ultrahang vizsgálati lelet, manuális vizsgálati lelet, esetleg rákszűrés levételéről szóló dokumentáció, illetve a terhesség pontos idejét mindenképpen tartalmazó diagnózis. A 12. hetet maghaladó terhesség megszakítására kijelölt intézményeket a népjóléti miniszter rendeletben határozta meg.

„A terhesség 12. hetéig nem orvosi javallatra végzett terhességmegszakítás esetén nem indokolt rutinszerűen a kórszövettani vizsgálat. Kórszövettani vizsgálat indokolt, ha nem egyértelmű a méhen belüli terhesség ténye vagy szakmailag indokolt (pl. üszögterhesség). Orvosi (genetikai) javallat alapján végzett terhességmegszakítás esetén bármely terhességi korban történik, kötelező szövettani vizsgálatot kérni.”

Amennyiben a terhes vizsgálatakor úgy állapítja meg a szakorvos, hogy a terhessége nem szakítható meg, mert a törvényi szabályozás ezt nem engedi meg, úgy a terhes felülvizsgálatot kérhet a megyei szakfőorvostól, aki természetesen szintén a hatályos törvények alapján adja meg szakvéleményét és engedélyezi, vagy elutasítja a kérelmet az esetlegesen korábban fel nem tárt információk és vizsgálati leletek alapján.

Terhességmegszakítás orvosi javallatra

1. Genetikai és/vagy teratológiai ártalmak 10%-nál nagyobb kockázata esetén a terhesség 12. hetéig engedélyezhető a terhességmegszakítás (genetikai vagy teratológiai javallat).

2. Az anya életét veszélyeztető súlyos betegség esetén a terhesség befejezése a terhesség bármely időszakában engedélyezhető (anyai javallat).

3. A magzat súlyos és csak minimális eséllyel kezelhető betegségének 50-100%-os valószínűsége esetén a terhesség 20. hetéig, illetve ha a labordiagnosztika hiányosságából eredő elkésett parenatalis diagnózis esetén, ha ez nem a terhes mulasztásából következett be, kivételesen a terhesség 24. hetéig engedélyezhető a vetélés indukció (magzati javallat).

4. Ha a 20. terhességi hét után derül fény az méhen belüli magzat életfontosságú szerveinek hiányára, vagy irreverzibilis (visszafordíthatatlan) károsodására (születés utáni élettel összeegyeztethetetlen anomáliák), amelyek a születés után a kiviselt terhességben is néhány napon belül mindenképpen halálhoz vezetnének és a terhesség továbbviselése esetén a következményes szövődmények miatt a terhes egészségének fokozott veszélyeztetettségével, továbbá lelki zavarok lehetőségével kell számolni, a szülész a terhesség bármely időszakában javaslatot tehet a terhesség befejezésére (anyai és magzati összetett javallat).

A terhességmegszakítás az ilyen feladatot önként vállaló orvos által, szabályos jegyzőkönyv alapján végezhető el.

Orvosi javallat alapján történő terhességmegszakítás esetén, a terhes a terhességet igazoló dokumentációval felkeresi a műtétet végző intézményt, ahol az „E” pontos jegyzőkönyvet kiállítják számára és ezt a hivatalos dokumentumot kell elvinnie azon társszakmák szakorvosához, ahol javasolták a terhességmegszakítást. Két szakorvosi pecsét szükséges a jegyzőkönyvre a javasló szakterületről, ebből az egyik lehetőleg a megyei szakfőorvos legyen. A műtétet végző intézmény vezetője vagy hiányában annak helyettese még egyszer aláírásával nyugtázza a dokumentumok helyességét és engedélyezi a műtét elvégzését a jegyzőkönyvben.