Teendők műtétig

A terhesnek a Családvédelmi Szolgálatban dolgozó védőnőt kell megkeresnie a szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított vizsgálati lelettel, mely a terhesség tényét igazolja. Ez lehet ultrahangvizsgálati lelet, manuális vizsgálati lelet, esetleg rákszűrés levételéről szóló dokumentáció, illetve a terhesség pontos idejét mindenképpen tartalmazó diagnózis. A 12. hetet maghaladó terhesség megszakítására kijelölt intézményeket a népjóléti miniszter rendeletben határozta meg.

A Családvédelmi Szolgálatnál dolgozó védőnő a terhest meghallgatja, átbeszélik azokat az élethelyzeteket, melyek alapján a terhes úgy döntött, hogy nem tartja meg terhességét. Amennyiben lehetséges, közösen megpróbálják megtalálni azt a megoldást, amely segítségével áthidalható az a probléma vagy ok, amely miatt a megszakítás mellett döntött a terhes. Tájékoztatják a támogatást nyújtó állami és civil szervezetekről, a rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és a gyermekek után járó ellátásokról és az örökbe adás lehetőségéről.

Ha eláll eredeti szándékától és megtartja terhességét, akkor a lakhely szerinti terhesgondozást végző védőnőhöz irányítják. Ha a beszélgetést követően is úgy döntenek, hogy a szülői szerepet nem tudják vállalni és az örökbe adás lehetőségével sem kívánnak élni, akkor legkorábban az első megjelenést követő harmadik napon a kötelező várakozási idő letelte után kérelmezhetik a terhesség megszakítását. Ha ekkor is fenntartják azon szándékukat, hogy megszakíttatják a terhességet, úgy a védőnő kiállítja azt a kérelmet („kérőlap a terhesség megszakításához” és „jegyzőkönyvet”) amely alapján a terhesség megszakítható.

A fentiek értelmében a tanácsadás minimum kétszeri megjelenést igényel, melyre – ha lehet – az anya és az apa együtt menjen el! Ekkor tájékoztatást kapnak a műtét körülményeiről, a rizikótényezőkről, a fogamzásgátlásról és az utógondozás lehetőségeiről. A terhességmegszakítás törvény által szabályozott és megszabott összegbe kerül, melyet a beavatkozás előtt csekken kell befizetni és az igazoló szelvényt be kell mutatni a műtétet végző intézményben, melyet a korlap dokumentációjához csatolnak. Az érvényes jogszabályok alapján a védőnő a terhes által hozott igazolás alapján érvényesíti a terhességmegszakítás fizetendő összegénél figyelembe vehető kedvezmény tényét és az így csökkentett összegről állítja ki a fenti csekket. A térítési összeget a védőnő feltünteti a „kérőlap a terhesség megszakításához” című dokumentumon is, mely lehet teljes összeg, illetve szociális kedvezmény figyelembevételével csökkentett mértékű és térítésmentes is.

Kórházba érkezés

A kórházba érkezéskor a műtéthez történő felvételhez a következő dokumentumokat kell hozni:

– szülész-nőgyógyász szakorvosi igazolás a terhesség megállapításáról, annak koráról (vizsgálati lelet, ultrahang vizsgálati lelet)
– védőnő által kiállított csekk befizetve
– a védőnő által megírt jegyzőkönyv 1 példánya
– a vércsoport-Rh lelet

A fenti dokumentumokat a terhes által, a terhességmegszakítás végrehajtására kiválasztott kórházban kell bemutatnia a betegfelvételkor. Felvétel után a beteget kellő alapossággal felvilágosításban kell részesíteni, orvosi javallat esetén mindenekelőtt betegségével kapcsolatosan. Részletesen ismertetik a beteggel a tervezett beavatkozás menetét, külön megbeszélve a választható fájdalomcsillapítás módját. Mindezeket a felvilágosítást végző orvos jelenlétében, a beteg aláírásával igazolja a „betegtájékoztató, kérelem és beleegyező nyilatkozat” című dokumentumon. Cselekvőképesség hiányában vagy korlátozott cselekvőképesség esetén a beteg helyett csak a törvényes képviselő írhatja alá, vagy a beleegyezés jogának gyakorlására – közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy írásképtelensége estén két tanú együttes jelenlétében megtett nyilatkozattal – megnevezett cselekvőképes személy, nem törvényes képviselő. A fentiek értelmében fiatalkorú (18 életévet be nem töltött személy) esetében egyik szülő vagy gyám aláírása szükséges, mely során a személyazonosságot hiteles és érvényes irattal kell igazolni.

Személyazonosság igazolásához szükséges: személyi igazolvány, ennek hiányában útlevél vagy jogosítvány, illetve az ideiglenesen kiállított személyi igazolvány, lakcímkártya, társadalombiztosítási kártya

Kórházba érkezéskor javasoljuk a következő dolgokat is hozni:
1 liter szénsavmentes ásványvíz vagy üdítő, könnyed ebéd, esetleg befőtt, szőlőcukor, papucs, köntös, tisztasági betét, törölköző, tusfürdő, WC papír, fogkefe, fogkrém, pohár, alsónemű, tányér, evőeszköz, szalvéta

Kórházból történő távozás

Hazabocsátás előtt a zárójelentés 3 példányát kell aláírnia, ebből 2 példányt kap kézhez. Kibocsátás előtt ismételten felhívják a beteg figyelmét a fogamzásgátlásra, illetve felvilágosítják, hogy melyik Család- és Nővédelmi Tanácsadót keresheti fel. Távozáskor kísérő segítségét vegye igénybe és 24 órán belül autót ne vezessen, illetve jogi nyilatkozatot nem tehet. Nem szabad 24 órán belül gépen dolgoznia és szeszesitalt fogyasztania. Műtétet követően 2-3 hétig csak zuhanyozzon és ne fürödjön. Házaséletet a következő menstruációjáig ne éljen, ha lehetséges vagy a következő menstruáció előtt menjen el orvosi kontrollvizsgálatra, mert így a fogamzásgátlást meg tudják beszélni. Ebben az esetben, ha tabletta mellett dönt, akkor a menstruációja első napján el tudja kezdeni a fogamzásgátló tabletta szedését. Amennyiben a műtét utáni kontroll vizsgálatra a következő menstruációja után megy el, úgy a fogamzásgátló tablettát a második menstruációja első napján kezdheti el szedni, de ebben az esetben még egy hónapig másfajta védekezésre is szüksége van.